מדינת ישראל ממוקמת באזור המועד לרעידות אדמה חזקות בתדירות של אחת לכ-70 שנה בלבד. מכיוון שמבנים שנבנו לפני שנת 1975 (ועל פי הערכות 1980) טרם יציאתו של התקן לבנייה עמידה ברעשי אדמה, אינם מוגנים יש צורך דחוף לחזקם. בשנת 2005, אושרה תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, הלוא היא תמ"א 38. מטרת התכנית היא לעודד בעליי בניינים ויזמים לחזק את המבנה מפני רעידת אדמה תוך מתן תמריצים שונים.
פרויקט תמ"א 38 בשילוב קבלן/חברת יזמות – האם כדאי?
תקנות התמ"א לא מחייבות דיירי בניין לעבוד מול יזם או חברה קבלנית, הדיירים יכולים לנהל את הפרויקט בכוחות עצמם על כל המשתמע מכך. על הדיירים לשכור את שירותיהם של אנשי המקצוע הרלוונטיים לרבות אדריכל, מהנדס, עורך דין, שמאי מקרקעין, מודד, קבלן חיזוק ובנייה וכן הלאה. כמו כן, עליהם לממן את עלות החיזוק. הדיירים יכולים לשלב בניית קומות נוספות או סגירת קומה מפולשת וכך לממן את עלות החיזוק, אך האחריות על מכירה רווחית של הדירות חלה מטבע הדברים עליהם.
קל לראות מדוע דיירי בניינים רבים מעדיפים לעבוד מול יזם/חברה קבלנית – החברה לוקחת את מלוא עלות הפרויקט על עצמה, את מלוא האחריות על הביצוע המקצועי והנכון וכמובן את מלוא הסיכון. תמורת כל אלו, החברה מבקשת את הזכות למכור את יחידות הדיור החדשות.
בנוסף לכך, בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ, בהם מכירת הדירות החדשות יכולה להעניק לקבלן רווח נאה, חברות קבלניות יציעו לדיירים תוספות שונות במסגרת ביצוע הפרויקט למשל: מעלית חדשה בבניין, מרפסות לכל דירה, ממ"דים, שיפוץ חזית הבניין, שיפוץ חדר המדרגות וכדומה. ובבנין חדש הדיירים יהנו מבנין חדש הכולל את כל התקנים החדשים בתוספת שטח לדירות, מרפסות וחניות.
עבור הדיירים מדובר בעסקה המשתלמת בכל הרבדים – בניין מחוזק/חדש מפני רעידות אדמה, וכמובן – עלייה בערך הדירות שלהם, לרוב של כ-25% בשל השידרוגים.
האם כל קבלן בנייה יכול לבצע פרויקט תמ"א 38?
על פי חוק, קבלן בנייה חייב להיות רשום בפנקס הקבלנים על מנת לעבוד כקבלן במדינת ישראל. מעבר לדרישה זו, החוק אינו מעמיד דרישות נוספות ועל פניו – כל קבלן רשום יכול לערוך את הפרויקט. עם זאת, יש לשים לב לכך שחיזוק מפני רעידות אדמה דורש ניסיון, ידע ומומחיות בתחום ויכולות טכניות גבוהות מצדו של הקבלן המבצע, המהנדס והאדריכל המעורבים בפרויקט (מטעם הקבלן). במיוחד לאור העובדה כי הדיירים נשארים לגור בבנין בזמן השיפוץ.
נקודות אליהן יש לשים לב טרם התקשרות עם קבלן
ביצועו המוצלח של פרויקט תמ"א 38 נח בעיקר על כתפיו של הקבלן הנבחר, לכן בחירת הקבלן הנכון מאוד חשובה עבור דיירי הבניין. ישנם לא מעט קבלנים המנסים את כוחם בפרויקטים אלו ללא המומחיות והיכולות הנדרשות. על מנת לבחור נכון יש לתת את הדעת על השאלות הבאות:
- האם הקבלן יכול להוכיח את ניסיונו? להראות פרויקטים מוצלחים שביצע?
- האם הקבלן מחזיק ביכולת הכלכלית לביצוע הפרויקט?
- האם היזם הוא זה שיבצע את העבודה בפועל או שמא קבלן משנה מטעמו?
- מהי תקופת העבודה הנדרשת על ידי הקבלן?
- אילו בטוחות מעמיד הקבלן (חוזיות או אחרות) לדיירים?
חברה קבלנית מקצועית לא תהסס לענות על כל שאלות הדיירים, לפייס דיירים חששנים ולהעמיד בטוחות.
תמ"א 38 עם שלום את נתן
שלום את נתן היא בין חברות הבנייה והיזמות המובילות בישראל מזה כ-25 שנה. חברתנו הובילה פרויקטי בנייה למגורים, לצרכי מסחר ותעשייה לרבות מפעלים מתקדמים ופרויקטים מורכבים בסטנדרטים הגבוהים ביותר. אנו מחזיקים בניסיון רב בביצוע תמ"א 38 וחיזוק מפני רעידות אדמה. מחויבות מלאה להסכמים, עמידה בלוחות זמנים, פרקטיקות עבודה מתקדמות, מקצועיות חסרת פשרות ויושר הם בבסיס פעילותנו.
החברה רשומה ברשם הקבלנים בסיווג ג'5 סיווג בלתי מוגבל וחברה בהתאחדות הקבלנים של ת"א. לחברה ניסיון עשיר בביצוע פרויקטים מורכבים הכוללים בנינים לשימור, תמ"א 38, בניה רוויה וכו'…