בשנת 1975, נקבע תקן 431 לבניית מבנים עמידים לרעידות אדמה כחלק מן ההיערכות של מדינת ישראל לרעש אדמה חזק. כמובן שבניינים הנבנו לפני שנה זו (ועל פי הערכות לפני 1980) פגיעים לרעש אדמה ועשויים להינזק ואף להתמוטט כליל. על מנת לעודד בעלי מבנים לחזקם מפני רעידה, בשנת 2011 אושרה 'תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה' (תמ"א 38). התכנית מציעה שורה של הקלות ותמריצים לבעלי בתים שיחזקו את המבנה מפני רעידת אדמה. כיום פורסמו מס' תיקונים לתמ"א 38, הכוללים תמ"א 38 2 – המאפשר הריסה ובניה מחדש של המבנה ומעניק הטבות בנושא מיסוי ותכנון על מנת להגביר את המודעות לפרויקטים הללו.
תמ"א 38 תיקון 3 – אשר אושרה ביוני 2012 מאפשרת להגדיל זכויות בניה תוך הענקת 2.5 קומות לתב"ע קימת והגדלת מס' יחידות הדיור על מנת להגדיל את הכדאיות, הכלכלית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה ברחבי הארץ.
החשש מפני רעידת אדמה בישראל
מדינת ישראל ממוקמת באזור המועד לרעידות אדמה תודות לקרבתה לשבר הסורי-אפריקאי, שבר פעיל הגורם לרעידות חזקות באזור אחת לכ-70 שנה. למרות שרוב אזרחי ישראל לא זוכרים רעידת אדמה בעוצמה גבוהה, אלו אינן נדירות כפי שנהוג לחשוב. שני אירועים מן העבר הלא רחוק ממחישים את הסכנה של רעידת אדמה חזקה:
- בשנת 1959 הורגש רעש אדמה חזק בלבנון ובצפון ישראל, הרעידה גרמה לנזק רב ועשרות אלפי הרוגים, כאשר עיקר הנזק בצד הישראלי הוגבל לרכוש.
- בשנת 1995 התרחשה רעידת אדמה בעוצמה של 7.1 (!) כ-100 ק"מ בלבד מאילת.
המרחק מאזורים מיושבים לבדו חסך אסון כבד למדינת ישראל בשני מקרים אלו. רעידה בעוצמה דומה במישור החוף או מרכז הארץ עשויה לגבות נזק עצום ברכוש ואף חיי אדם. מכיוון שאין כל דרך לדעת מתי הרעידה החזקה הבאה תתרחש ואין כל דרך למנוע אותה – החשש מפני נזק רב ואובדן חיי אדם אכן מוצדק.
כיצד תמ"א 38 בגבעתיים מעודדת חיזוק מפני רעידות אדמה?
מכיוון שחיזוק בניין דורש השקעה כספית ניכרת ועל פי רוב דיירי בניין לא ימהרו לחזקו מפני רעידת אדמה על חשבונם, תקנות התמ"א פונות גם ליזמים וחברות קבלנות ומאפשרות הוספת יחידות דיור לבניין שמכירתן לא תכסה את עלויות החיזוק או הבניה מחדש ותאפשר ליזם גם להרוויח מן הפרויקט.
יזם/חברה קבלנית הרואים פוטנציאל לרווח במסגרת התמ"א יכולים לפנות אל דיירי בניין ולהציע להם בנוסף ליתרונות החיזוק בניה מחדש אלא גם תוספות שונות ללא עלות מצדם כגון:
- בניית ממ"דים לדירות
- תוספת מעלית
- שיפוץ כללי של הבניין, לובי, חצר, חדר מדרגות וכו'
- הוספת מערכת אינטרקום לבניין
- תוספת מרפסות
- שיפוץ פנים הדירות וכד'
- בבנין חדש
- בניית ממ"דים לדירות – כחלק מהתקן לדירות חדשות.
- תוספות מ"ר לדירה חדשה.
- חניה.
- בנין חדש על כל יתרונותיו.
- מחסנים.
האם כל מבנה מתאים לביצוע תמ"א 38?
על מנת לנצל את ההטבות המוצעות במסגרת התמ"א, על בניין לעמוד במספר קריטריונים:
- על הבניין להיות בנוי לפי היתר בנייה שהוצא לפני 1980.
- על מהנדס מוסמך לקבוע כי הבניין אינו בנוי על פי תקן 431.
- על הבניין להיות מיועד למגורים (למעט חריגים) ומאוכלס רוב הזמן.
- על הבניין להיות בן 2 קומות לכל הפחות ובשטח של מעל 400 מ"ר.
- התמ"א אינה רלוונטית לבניינים להם הוצא צו הריסה סופי.
כמובן שעל דיירי הבניין להיות מעוניינים בביצוע הפרויקט ולהסכים לו. במקרה של חיזוק על פי רוב נדרשת הסכמה של 2/3 מדיירי הבניין (תלוי במהות והיקף התוספות והשינויים בבניין). בפרויקט של הריסה ובניה מחדש נדרשת הסכמה של 100%. נהוג לא לגשת לפרויקט ללא הסכמה מוחלטת או לכל הפחות כמעט מוחלטת מצד הדיירים.
תמ"א 38 בגבעתיים עם 'שלום את נתן'
'שלום את נתן' היא בין חברות הבנייה המובילות בישראל כבר למעלה מ-25 שנה. אנו עוסקים בבניית בנייני מגורים, שטחי מסחר ומפעלים בשיטות בנייה מתקדמות. בשלום את נתן אנו דוגלים במקצועיות חסרת פשרות, עמידה בלוחות זמנים ויחס אישי לכל פרויקט. פרויקטי תמ"א 38 המבוצעים על ידינו נעשים בשיתוף פעולה מלא עם הדיירים תוך שקיפות מלאה – אמינות, מקצועיות, יושר והגינות הם מאבני היסוד של עבודתינו.
לחברת שלום את נתן מספר פרויקטים בתחום תמ"א 38 בגבעתיים; הריסה ובניה ביניהם ברח' המרי 18, המעגל 3, בו הדיירים מקבלים בנין חדש עם תוספת מ"ר לכל דירה, מרפסת שמש, חניה תת קרקעית וכל היתרונות בבנין חדש.
קידום הפרויקט נעשה בשיתוף מלא של הדיירים תוך מציאת פתרון תכנוני לדירותיהם.